Ons leven kent veel verschillende fases. We rollen van het ene in het andere. Van een oude job in een nieuwe, van een scheiding naar een nieuwe relatie, van kinderloos naar moeder zijn,... en terwijl we rollen, draait de wereld maar door. Hoe fijn zou het zijn om bij deze kantelmomenten/kruispunten in je leven, wat bewuster stil te mogen staan? Het oude bewust af te sluiten en zo het nieuwe met frisse blik te kunnen starten. Als het ware ontpoppen in het nieuwe en het oude vel mogen afschudden... Dat is wat een sluitingsritueel voor je kan doen.
Sluiten van een kraamperiode... een impressie
We komen toe bij een mama waarvan haar kindje nu 4 maanden oud is. 'We' zijn ik en een andere doulacollega. Een sluitingsritueel vraagt tijd en het is zo fijn om het met meerdere handen te kunnen dragen. Deze mama gaat terug aan het werk en wil bewust de tijd maken om deze periode van (op)nieuw moeder worden af te sluiten.
We nemen eerst de tijd om alles klaar te leggen. Een matje, dekens, verschillende rebozodoeken. Dit is ook het moment dat mama zich even kan voorbereiden. Mentaal, maar ook kledingsgewijs ;). Het is fijn om comfortabele en warme kledij aan te hebben. Het is ook nodig dat de ruimte goed warm is zodat niemand koud kan krijgen. Warmte is essentieel voor veiligheid. En voeding, dat ook. Op een lege maag kan niet gesloten worden. We voorzien lekkere tussendoortjes en thee. Er worden ook beelden uitgelegd. Prenten die stuk voor stuk een gevoel kunnen oproepen. En er wordt gevraagd hier 1 passend beeld uit te nemen.
Met een warm voetbadje met helende en verzachtende kruiden, kan deze vrouw plaatsnemen. Ze mag het gevoel van bij de prent kenbaar maken als ze dit wenst, en van daaruit haken we aan het verhaal dat ze een plaats wil geven in haar zijn. in dit geval is het dit het geboorteverhaal van haar kindje. Samen spreken we hierover en proberen we ook dingen uit te spreken die anders onbesproken zouden dreigen te worden.
Nadien mag deze vrouw plaatsnemen op de grond, waar we de matjes, handdoeken, dekens en doeken legden. Daar kan ze genieten van een ontspanningsmassage van het hele lichaam, met vier handen. Elk deeltje van het lichaam krijgt zijn aandacht. Van schouders tot enkels, van vingers tot tenen. Alles mag even helemaal zakken.
Na deze diepe ontspanning, mogen de kleren terug aan. Het is zo belangrijk om warm te blijven, om het zachte, geborgen gevoel te kunnen aanhouden. Ze kan nu terug gaan liggen, op de rebozodoeken. Het zijn er zeven en ze liggen elk ter hoogte van een ander lichaamsdeel: het hoofd, de schouders, de buik, heupen en bovenbenen, knieën, onderbenen en voeten. Deze lichaamsdelen worden een voor een gesloten, met op de achtergrond zachte meditatieve muziek. Het lichaamsdeel wordt eerst traag recht naar boven gehoffen, daarna zachtjes gewiegd. Het wiegen helpt om even los te komen en heeft ook iets meditatief. Na enkele minuten wiegen wordt de doek gekruist, aangespannen en even vastgehouden. Er ontstaat een druk die het misschien makkelijker maakt om in je eigen lichaam te kunnen blijven en hier bewust van te zijn. Na even worden de doeken vastgemaakt en wordt het volgende lichaamsdeel gesloten.
Als alle delen zorgvuldig gesloten zijn, krijgt zij nog warme dekens over haar om het zo comfortabel mogelijk te houden. Wij gaan naast haar zitten, zeggen niks. Er mag ruimte zijn om stil te staan en stil te zijn, te zakken. Alles krijgt zijn tijd.
Na ongeveer een kwartier - halfuur worden de doeken terug zorgvuldig en traag geopend. Ook dit deel mag tijd krijgen, tijd om opnieuw in het hier en nu te komen, om het openen bewust mee te maken. Wanneer het hele lichaam geopend is, is er tijd en ruimte om nog even rustig na te praten, met een kop warme thee en iets lekkers daarbij.
Nog even dit
- Een sluitingsritueel doen we meestal met twee, dit omdat het ook voor ons vrij intensief is. Ook kunnen we op die manier elkaar heel goed aanvullen en deze vrouw alles geven wat in ons zit
- We bespreken op voorhand hoe alles kan verlopen: vind je zelf bepaalde muziek heel fijn om te ontspannen? Of heeft bepaalde muziek een betekenis voor jou rond de periode die wilt afsluiten? Hoe verloopt het ritueel, wat moet je zelf voorzien en wat brengen wij mee, hoeveel tijd moet je uittrekken,...
- Het sluiten kan een heel intensieve ervaring zijn. Belangrijk is dat deze vrouw zich veilig voelt. We maken op voorhand ook de afspraak dat als op elk moment iets niet fijn voelt, ze dit zeker moet aangeven. Dan passen wij ons met plezier aan.
- Meestal sluiten we vrouwen die hun kraamperiode willen afronden. Maar een sluitingsritueel kan je inzetten bij alle overgangen waarbij je het oude achter je wilt laten en het nieuwe wilt verwelkomen.
- Sluitingen worden niet gedaan tijdens een zwangerschap, nadien ben je welkom om een sluiting te ontvangen.
- Een sluiting kan zeker ook bij mannen. Wij doen dit momenteel zelf niet omdat die fysiek ook wat extra uitdagingen vraagt ;)
Wil je graag zelf een sluitingsritueel ontvangen? Dan kan je ons contacteren op info@hartfluistering.be
Reactie plaatsen
Reacties